Die dag aan zee

                                                                                                 

Zakelijke gegevens
 
 
Titel: Die dag aan zee
Auteur, regisseur: Peter van Gestel
Uitgever: Querido 
Genre: Drama
1ste druk: 2003
Plaats van uitgave: Amsterdam
Titelverklaring: Dit boek heet ‘die dag aan zee’ omdat op een dag Cham verdronk en daarna dood aanspoelde op het strand. Deze dag is de kern van het verhaal. Vandaar de titel.
 
 
Over het boek
 
 
Personages:
 
Wie is de hoofdpersoon:
Sibille: Dit is de hoofdpersoon van het verhaal. Sibille is een meisje dat eigenlijk door bijna iedereen Sip wordt genoemd, behalve door haar vader. Ze is magertjes en heeft blond haar. Dit meisje is heel eigenwijs en weet nog niet wat ze wil. Zo doet ze de ene keer heel onaardig tegen haar vader en de andere keer weer poeslief. In het begin van het verhaal is het nog een jong klein meisje en aan het eind van het verhaal is ze al een beetje een jonge vrouw. Ook krijgt ze in dit verhaal haar eerste menstruatie. Ze is 12 als haar broer overlijdt
Probleem van de hoofdpersoon: Haar broer overlijdt.
Wie zijn de bijfiguren:
Cham: Cham is een jongen waar wij als lezer eigenlijk niet veel van komen te weten. Het is een magere lange jongen. 's Nachts slentert hij vaak in z'n eentje door het dorp of gaat hij slapen op het strand. Hij heeft bijna geen vrienden en heeft vaak ruzie met z'n ouders. Hij krijgt vaak ruzie met z'n vader omdat hij 's nachts vaak het atelier van zijn vader binnensluipt en daar dan soms gaat slapen. Maar toch heeft deze jongen ook een zachte kant, toen bijvoorbeeld zijn zusje aangereden was door een vrachtauto zorgde hij goed voor haar en las hij haar vaak voor. Deze jongen overlijdt in het einde van het verhaal op zijn 17e.
 
Oma Jeanne: Dit is de oma van Cham en Sip. Zij vindt Cham maar een rare jongen en benadrukt dat ook vaak. Ze is oud en heeft al grijze haren. Ondanks haar leeftijd (in het begin van het verhaal is ze 65) zorgt ze toch heel goed voor haar kleinkinderen. Ze komen regelmatig bij haar logeren. Het is een hele lieve en pientere vrouw.
 
 
Samenvatting:
 
Sibille wordt ook wel sip genoemd. Ze heeft een broer Cham die 5 jaar ouder is dan zij. Cham doet altijd rare dingen, en veel mensen in het dorp mogen hem niet omdat ze vinden dat hij maar een rare is. Omdat Sip nog maar 5 was en Cham toen 10 waren ze erg ondeugend. Hun vader had een atelier en werkte daar overdag bijna altijd. Hij maakte schilderijen, hele kleine maar ook grote. Het waren schilderijen waar hij heel lang over deed, hij maakte alles in de kleinste details. Normaal gesproken zorgde hij nooit voor Cham en Sip, maar toen hun moeder een weekje op vakantie ging moest hij het toch proberen. Toen hun vader het niet aankon, heeft hij ze naar oma gebracht die kon wel goed voor hun zorgen. Daar bleven ze tot hun moeder weer thuis zou komen. Cham ging vaak naar het strand of naar het bos. Hij was altijd heel afstandelijk en mocht zijn ouders niet. Op een regenachtige dag wanneer Sip al 10 was vertelde Wanda aan Sip dat Cham samen met een meisje genaamd ‘Jet’ ergens aan het lopen was samen onder één jas. Cham had dus een vriendin. Sip snapte het niet want zij haatte Cham, omdat hij zo raar deed. Toch hield ze wel van hem en deed ze veel van hem na. Toen Sip een keer thuiskwam, zag ze Jet. Ze praatten wat en Cham kwam erbij, Cham en Jet zoenden met elkaar en Sip rende weg.
Opeens ziet Sip een fel licht heel ver weg. Het lijkt alsof ze in een bed ligt. Mensen begonnen om haar heen te praten, ze had geen idee wat er allemaal aan de hand was. Sip lag in bed, ze had lang geslapen en haar moeder vond dat ze rust moest nemen.
 
Een dag later legde de moeder van Sip alles uit, ze was achter Cham en Jet aangelopen die naar het bos toe gingen Cham en Jet merkten het op en gingen steeds sneller lopen. Sip raakte wat achter en rende de weg op om ze te kunnen volgen, op dat moment raakte een vrachtwagen haar. Sip weet er niks meer van volgens haar moeder had ze een behoorlijke hersenschudding opgelopen. Cham was heel bezorgt om Sip en vond dat het zijn schuld was dat het haar was overkomen. Sip leerde een andere kant kennen van Cham tijdens haar herstel. Cham deed namelijk erg aardig en begon haar zelfs ‘s avonds verhaaltjes voor te lezen. Als Sip een keer uit bed kruipt terwijl ze moet slapen, gaat ze bij Cham zijn kamer langs. Daar verteld Cham haar dat het uit is tussen hem en Jet. Sip blijft die nacht bij Cham slapen.
Sip gaat samen met haar moeder en vader naar Griekenland op vakantie. Cham gaat niet mee en blijft thuis.
 
Wanneer Sip 12 jaar oud is, moest ze bijna afscheid gaan nemen van de basisschool. Ze zou in de vakantie weer naar Griekenland gaan, daar had ze geen zin in. Ze wou daar niet meer heen, maar ze wilde ook niet thuis blijven. Neptunus, zo heette de school waar ze na de zomervakantie heen zou gaan. Daar had ze ook totaal geen zin in, omdat ze bang was dat iedereen haar dan zou zien als het zusje van Cham. En omdat Cham niet echt een goede naam had, kreeg zij dat misschien ook niet. Cham liet paar weken terug een briefje achter dat hij bij iemand een tijdje lang zou blijven, dus hij was niet thuis. Op een nacht werd Sip wakker en wou naar beneden toe. Beneden aangekomen zag ze Cham. Hij vertelde Sip dat hij van plan was nu thuis te blijven. De dagen daarop besloot Cham zich helemaal te veranderen, hij zou luisteren. Maar het deed niet lang en Cham werd weer dronken op een feest van zijn ouders. Hij besluit de volgende dag om weer naar het strand toe te gaan, dit keer mag Sip mee. Ze zijn heel lang bij het strand, praten met elkaar en Cham gaat na een tijdje ook nog zwemmen. Sip vond de zee vies dus wou nooit in de zee zwemmen. Wanneer Sip plotseling wakker word, had ze blijkbaar geslapen. Het was al wat later en ze zag Cham niet meer in het water, eerst dacht ze dat het een grapje van hem was, dat hij haar bang wou maken. Maar algauw gaat zij op zoek naar hem. Paar mensen zagen haar en brachten haar naar de politie. Zelf weet Sip daar niet meer wat van, maar omdat Sip een hersenschudding heeft, kan ze zich veel dingen die ze al verteld heeft, niet meer herinneren. De agent kreeg een telefoontje met het bericht dat er een jongen was gevonden die dezelfde details aan had en eruit zag als Cham. Het was Cham niet, en Sip rende weg naar de plaats waar Cham de zee in was gestapt. De agent legde uit dat er niks aan de hand was en dat Cham een jongen was die grapjes uithaalde.
 
Nu wisten pa en ma het ook, samen begonnen ze met de politie te zoeken naar Cham. Ze konden hem niet vinden en Sip ging samen met haar moeder naar huis. Wanneer Sip ‘s avonds oog in oog staat met haar ouders, snapt ze het al; Cham is verdronken. Haar vader had Cham gevonden. Cham werd begraven.
 
In de zomervakantie ging Sip bij haar oma slapen, haar vader ging met haar mee. Haar moeder gaat dan een weekje naar Frankrijk. Sip veranderd ook heel erg, ze word steeds boos op haar ouders en maakt veel ruzie. Wanneer ze in de zomervakantie bij haar oma is gaat het steeds weer beter met Sip. Maar opeens op een nacht wanneer iedereen slaapt besluit Sip naar het de zee toe te gaan. Daar gaat ze op het strand zitten en praat ze tegen de zee, het voelt voor haar alsof ze tegen Cham aan het praten is. Uiteindelijk stelt ze zichzelf een vraag waar ze heel boos op is, en ze rent heel hard de zee in. Van ver weg hoort ze een stem haar naam roepen. Het water stond al tot haar middel, ze wilde wel verder gaan maar de stem hield haar tegen. Uiteindelijk draaide ze zich om, er stond een lange man, hij zwaaide naar haar. Het was haar vader. Hij vroeg wat ze aan het doen was en ze moest van hem uit het water komen. Hij zei dat hij naar huis toe wilde, Sip wou niet mee. Ze wou nog even bij de zee blijven. Ze haatte de zee nu, de zee heeft namelijk haar broer gedood. Op dat moment heeft Sip met haar vader een heel goed gesprek, ze praten voor het eerst na de dood van Cham over Cham. Uiteindelijk gaan ze naar huis, Sip denk nog terug aan iets van vroeger.
 
 
Verdere informatie over het boek:
 
Waar speelt het verhaal zich af: Het speelt zich af in een dorpje vlakbij zee en niet zo ver van een grote stad.
Zitter er terugblikken, terugwijzingen, vooruitwijzingen in het verhaal: vooruitwijzingen, flashbacks.
Wat voor soort verhaal is het: Drama
Welke vertelsituatie kom je tegen (ik-vertelsituatie, personale, alwetende): ik-vertelsituatie
 
 
Over de auteur
 
 
Wat weet je over de schrijver of de regisseur te vertellen: Peter van Gestel is geboren in Amsterdam op 3 augustus 1937. Hij is een Nederlandse auteur. Ook is hij vanaf de jaren zeventig bezig gegaan als scriptschrijver en dramaturg bij NCRV. Hij heeft al veel boeken op zijn naam staan, aan het begin van zijn carrière waren het vooral boeken voor volwassenen maar sinds 1979 doet hij ook kinderboeken. Zijn eerste boek was in 1962, dit boek heet ‘Drempelvrees’.
 
 
Leeservaringen
 
 
Waarom heb ik dit boek gekozen en wat vind ik van dit boek: Het onderwerp van het verhaal sprak me wel erg aan, toen ik de achterkant van het boek had gelezen. Ik begon me wel meteen af te vragen hoe zoiets afloopt. In het verhaal komen genoeg leuke en spannende gebeurtenissen voor.Steeds gebeurt er wel iets, en er even niks spannends gebeurd, wil je toch wel weten hoe het verdergaat omdat je wel een beetje kunt weten dat er nog wat spannends gaat gebeuren! Af en toe valt het verhaal wel een beetje stil, maar omdat je van tevoren weet dat Cham doodgaat, wil je graag het hoofdstuk lezen waar dat gebeurt, je leest dus verder in het boek. En je stelt jezelf steeds vragen hoe iets afloopt dus wil je ook verder blijven lezen. Sip heeft een heel zwaar en moeilijk leven. Ze heeft een vreselijke vader die altijd weg is, een pesterige broer die uiteindelijk doodgaat, een moeder die wel eens een weekje weggaat en verder heel vaak bezig is met schoonmaken.
 
 
Verwerkingsopdracht
 
 
‘Mijn vader vond mijn broer.’
Dit zou bij het verhaal passen omdat Sip haar broer kwijt is geraakt bij het strand terwijl haar broer ging zwemmen. Zij viel in slaap, en er is een hele zoektocht naar hem. Uiteindelijk vind haar vader zijn zoon (haar broer) en hij was dood. Hij was dus verdronken.
 
‘Was het opzet?’
Sip weet niet wat ze ervan moet denken als ze hoort dat haar broer verdronken is. Ze heeft een vaag idee dat haar broer met opzet verdronk. Dat hij zelfmoord wou plegen.
 
‘Ik viel alleen maar in slaap.’
Sip viel in slaap terwijl haar broer aan het zwemmen was in zee. Sip vraagt zicht vaak af hoe het gebeurt is en voelt zich schuldig dat ze in slaap viel. Ze viel alleen maar in slaap, en in die tijd was er zoveel vreselijks gebeurt blijkbaar.
 
‘De ergste dag van mijn leven’
De dag dat de broer van Sip verdronk terwijl zij lag te slapen.